Ja, gulvvarme er investeringen værd og billigere end du tror

Der er rigtig mange gode grunde til at få gulvvarme. Flere end du tror.

Faktisk er det rigtig billigt. Du kan gøre det selv, hvis du har lidt snilde. Derved bliver gulvvarme prisen endnu billigere. Men det handler slevfølgelig om komfort – og ikke kun at gøre et godt køb. Gulvvarme er nemlig en luksus, du ikke bør gå glip af. Specielt i badeværelset er det helt perfekt.

Hvorfor ikke spare penge og lægge det selv? Læs om gulvvarme gør-det-selv

3 fordele ved gulvvarme

Det er ufatteligt rart. At træde ud af badet en vintermorgen og mærke de varme klinker, det er noget, alle vil sætte pris på.

Synes du, at der varmere ved radiatoren end i resten af rummet? Selvfølgelig. Med gulvvarme får du et hjem, hvor varmen er jævnt fordelt. Lige fra krogene til hvor du har sofaen, vil du kunne få varme.

Du kan slippe for radiatorer, når du har installeret gulvvarme. Hvis du vil, kan du slippe dig af med dem helt og aldeles. Eller bare slukke helt for dem. På den måde kan du gøre op for det i elregningen. Du fjerner en udgift, og tilføjer en ny mere behagelig.

3 ulemper ved gulvvarme

Du får et bedre indeklima med gulvvarme, men elregningen løber hurtigt løbsk. Åbner du et vindue, skal du være opmærksom og huske at skrue ned for gulvvarmen, ellers følger den trop.

Der går lang tid. Fra at du tænder eller skruer op, kan der godt gå lidt tid. Du skal derfor være tålmodig. Det går ikke lige så hurtigt, som når du skruer op for radiatoren.

Hvor vil du installere gulvvarmen? Hvis du gør det på stueetagen, og du har en kælder, skal du være ekstra opmærksomhed. Kulden kommer ofte nedefra. Hvis ikke din kælder er isoleret, og hvis du ikke har isolation mellem stueetagen og kælderen, vil det kræve meget mere energi at varme gulvet op. Det vil du kunne mærke på elregningen. Et estimat vil være, at du skal betale 10% mere i elforbrug, hvis du har et hjem der er dårligt isoleret.


Hvad er bedst: el-gulvvarme eller vandbaseret gulvvarme?

Du kan vælge mellem to forskellige typer af gulvvarme. Den ene er dyr, siger man, og den anden er billig. Valget burde derfor være ligetil. Du vælger den billige gulvvarme. Så enkelt er det bare ikke, fordi der er ulemper, du skal tage højde for.

El-gulvvarme

Dette er den dyreste form for gulvvarme. Alligevel vælger mange danskere at have det i deres hjem. Det er særligt velegnet til badeværelser.

Dét skal du vide el-gulvvarme

 1. Elektrisk gulvvarme virker allerbedst, når det er installeret under klinker eller betongulv. Det er vigtigt, det har en vis masse.
 2. Trægulve går ikke særligt godt sammen med det elektriske gulvvarme. Du vil skulle bruge mere energi på at varme gulvet op. Du bør vælge vandbaseret gulvvarme, hvis du vil have lagt trægulve eller vinylgulv.
 3. El-gulvvarme er godt til at varme dit rum op. Derfor kan du godt skrue ned for radiatoren – og på den måde spare lidt.

Læs mere om el-gulvvarme.

Vandbaseret gulvvarme

Kun 25% af de danske hjem har vandbaseret gulvvarme. Man kan undre sig. Fordi et er den billigste løsning. Vand er nemlig billigere end el.

Dét skal du vide vandbaseret gulvvarme

 1. Hvis dit hjem er dårligt isoleret, fx mellem kælderen og stueetagen, vil du ikke få den nødvendige effekt. Mange vælger derfor den dyrere men mere effektive løsning el gulvvarme, fordi det ikke bliver påvirket på samme måde, som vandbaseret gulvvarme gør.
 2. Det er rimelig dyrt at få det installeret. Men i drift er det billigere end el-gulvvarme. Du skal derfor gøre op med dig selv, om det skal være dyrt nu og billigt på sigt – eller omvendt.
 3. Du slipper for radiatorer, og det kan give dig ekstra plads i hjemmet og gøre det mere minimalistisk. Hvis du allerede har radiatorer, kan du nemt skille dig af med dem. Nogle håndværkere er åben for, at de fjerner dem gratis mod, at de må de tage dem med sig – også gratis. De kan nemlig sælge dem videre. Dette er en god løsning for dig.

Læs mere om vandbaseret gulvvarme.

Gulvvarme pris – hvad koster det nu og på sigt?

Der er to typer af priser, fordi der er to typer gulvvarme, du kan vælge.

El-gulvvarme pris

 • Billigt at få installeret og er effektivt i alle rum
 • Dyr i drift

Vandbaseret gulvvarme pris

 • Dyrt i installation og kan erstatte radiatorer
 • Billig i drift

Priseksempel og sammenligning


Gulvvarme på 1. sal – er det overhovedet muligt?

Det er først i de seneste par år, man er begyndt på det. Tømrerne ved godt, hvad de skal gøre. Det er ca. det samme, som det er på stueetagen. Alligevel har man i mange år holdt tilbage, fordi man ikke har god isolering mellem 1. sal og stuen.

Med en god portion spånplader og gulvvarmeslanger kan du skille dig af med fodkulden meget nemt. Prisen er ca. den samme, som det er på stueetagen. Måske en tand mere, fordi de skal være mere forsigtig, og derfor kræver det normalvis flere timer.

Det er altså meget enkelt at få nyt gulv med gulvvarme på 1. Salen.

Støbning af gulv med gulvvarme

Overvejer du at få lagt betongulv? Du kan gøre det selv, og du får nemt et eksklusivt look. Nogen kalder det New Yorker gulv. Hvis du overvejer det, kan du læse mere om betongulv her.

At få støbt dit eget gulv kræver flere indkøb:

 • Leje af cementblander (ca. 500 kr. pr. dag)
 • Leje af speciel slibemaskine (ca. 450 kr. pr. dag)
 • Mange kilo beton (ca. 1500 kr.)
 • Fjernet gammel gulv (gratis – hvis du gør selv)
 • Mørtel (ca. 250 kr.)
 • Gulvvarmen (ca. 3000 kr.)

Og så har du til et badeværelse. I alt løber vi op i nok 6.000 kr., og det er en konservativ prissætning.

7 trin til et støbt gulv med gulvvarme

Det er ligetil.

 1. Indkøb

Du skal lave en lang indkøbsseddel.

Få 3 personlige priser på din opgave

Bemærk: Du får adgang til priser, du ikke kan finde på nettet.

Sådan laver du selv gulvarme 

Er du gør-det-selv typen, kan du hurtigt og nemt få gulvvarme i dit gulv. Sæt en weekend af til det, måske en lille uge, og du vil få et helt nyt gulv, du vil sætte pris på hele året. Specielt om vinteren. Og specielt tidspunkterne, du får din el-regning. Fordi så dyrt er gulvvarme faktisk ikke. Og hvis du gør det selv bliver udgiften her og nu heller ikke særlig slem.


Ofte stillede spørgsmål

Kan man gøre det selv?

Det kommer an på flere ting. Hvis det er fordi, du overvejer gulvvarme i badeværelset, så bør du lade vær. Der er så meget, der kan gå galt der. Desuden skal du også overholde flere regler, og det gør opgaven langt mere besværlig. Gulvvarme er meget ligetil i stuen, men det kommer igen an på, hvilket gulv du ønsker. Skal du have betongulv er det et stort arbejde. Er dit undergulv gammelt og nedslidt, skal du også lave et nyt undergulv, og det kræver en vis erfaring. Det er derfor en vurderingsopgave. Men vi råder altid folk til, at de får en håndværker med på sidelinjen – hvert fald i starten. Du kan sagtens booke en tømrer i 5 timer for 2500 kr., som kan give dig en hånd og hjælpe med fundamentet. Det vil være en god idé

Hvor finder man de bedste priser?

Det gør du ikke i byggemarkedet. Deres avance er langt højere end tømrerens. Du bør snakke med din tømrer. Han kan helt sikkert give dig et bedre tilbud på gulvvarmen alt inklusiv, end du kan finde i XL Byg. Sådan er det bare.

Du bør også gøre brug af 3byggetilbud.dk. Det er danskerne foretrukne portal, når vi skal have priser på byggeopgaver. Her sender du din opgave i udbud, og tømrerne byder så ind på den. Det er fuldkommen uforpligtende, og du binder dig ikke til noget. 

Hvad koster gulvvarme pr. m2?

 • Arbejdskraft
 • Materialer
 • Fjernet gammelt gulv

Det løber hurtigt op. Du skal derfor forvente, at et nyt gulv med gulvvarme koster dig op mod 2500 kr. pr m2 – men du kan komme længere ned. Hvis du køber materialer gennem tømreren og selv fjerner gulvet, kan du godt komme ned på måske 1750 kr. pr. m2 – altså over 20% sparet!

Der er ikke et endegyldigt svar. Du må forhøre dig hos en tømrer. Han ved bedst, hvad det vil koste. Igen kommer gulvvarme prisen også an på, om du vælger vandbaseret gulvvarme eller el-gulvvarme.

Hvilke varmeslanger skal man vælge?

Det kommer an på gulvet. Du skal nemlig vælge varmeslanger ud fra gulvtype. Nogle varmeslanger passer bedst til betongulv og andre gør det bedst sammen med trægulv. Til sådanne spørgsmål har du en tømrer. Han ved bedst.

Bør jeg få termostat til gulvvarmen?

Ja. Specielt hvis du bruger vandbaseret. Fordi så vil du kunne bruge det som erstatning til radiatorer. Du kan få meget plads, når du har skillet sig af med 3-4 radiatorer. Læs mere om termostater til gulvvarme.

Er gulvvarme i et gammelt og dårligt isoleret hus dumt?

Det kommer an på, hvor du vil have lagt gulvvarme, og hvilket hus du bor i. Er det en klassisk murermestervilla har du ikke isolering mellem stuen og kælderen og heller ikke mellem stue og 1 salen. Dette kan give nogle udfordringer, og du vil kunne mærke det på elregningen. Varmen vil have meget nemt ved at sive ud. Du bør derfor samarbejde med en tømrer om denne opgave. Måske du kan bestille ham ud i 1 time gratis, hvis han vil gennemgå for jer, om I bør få gulvvarme.

Placering af gulvvarme termostat?

Det bestemmer du selv. Klogeste ville dog være, hvis du gemmer den i en krog eller i et hjørne. Nogle har fået den installeret i kælderen, hvilket godt kan være lidt besværligt – men så er den gemt væk.

Du kan placerer den, hvor du vil. Det er op til dig. Nogle konstruktioner kræver dog, at du har den på samme etage som gulvet.